Gå til forsiden Indholdsfortegnelse på siden
Masser af juleopskrifter

Intet juleafsnit uden juleopskrifter, så her er et par af mine favoritter.
De fleste opskrifterne er til dem med en sød tand ;)

Vælg evt. en anden juleside i comboboxen herunder:

Abrikos konfekt
Denne er er bare et forsøg værd - de smager skønt :)

30 tørrede abrikoser
125 g blød nougat
200 g (2 1/2 dl) sukker
3/4 dl vand
1/2 dl eddike

Læg abrikoserne i blød og dup dem derefter tørre i køkkenrulle.

Skær nougaten i mindre stykker, der lægges på halvdelen af abrikoserne. Tryk resten af abrikoserne over og sæt en tandstikker i hvert stykke konfekt.

Smelt sukkeret i en kasserolle med vand og eddike. Dryp abrikoserne i glasuren og lad dem derefter tørre på et stykke bagepapir.


Brændte mandler
Her en opskrift by request ;)

150 g (3 dl) flormelis
100 g (2 dl) mandler
ca. 1/2 dl vand

Mandlerne gnides godt i køkkenrulle og hældes i en tykbundet gryde med vand og flormelis. Bring det i kog og rør hele tiden i mandlerne med en træske.

Når al vandet er fordampet, er mandlerne dækket af et gråt, tørt lag sukker.

Du skal hele tiden blive ved med at røre til sukkeret atter smelter (gryden må ikke tages af varmen) og sætter sig som et blankt overtræk om mandlerne.

Når alle mandlerne er blanke og gyldenbrune, hældes de ud på et stykke bagepapir. Pil mandlerne fra hinanden med det samme med 2 gafler.

Lad mandlerne blive helt kolde, før du lægger dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg.


De dejligste brune kager
200 g smør
125 g sirup
125 g sukker
1 tsk potaske opløst i 1 spk kogende vand
1 brev hele nelliker
1 1/2 spsk kanel
450 g mel
100 g smuttede gofthakkede mandler

Kom smør, sirup og sukker i en gryde og varm det op til kogepunktet, tilsæt potasken der er opløst i kogende vand.

Afkøl massen til lunken. Tilsæt krydderrier mel og mandler og ælt dejen grundigt. Tril dejen ud i stænger og kom dem i køleskab i min 2 timer eller i fryseren min. 1/2 time.

Skær dem ud i TYNDE skiver og bag dem ved 180 grader i 5-6 min.


Bountykugler
250 g flormelis
250 g kokosmel
60 g smør
3-4 sps. fløde
1 æggehvide (pasteuriseret)

Lys overtrækschokolade

Bland ingredienserne sammen og tril til kugler, som herefter vendes i den lyse overtrækschokolade. Du kan også vælge at komme ca. en skefuld i en lille konfektform og så dekorere med chokolade.


Havregrynskugler
1 kg havregryn
½ kg flormelis
½ kg margarine (lidt mere hvis dejen bliver for tør)
200 g kakao
mandelessens og romessens efter smag
(man kan også bruge rigtig rom, men så skal man spare lidt på margarinen, ellers bliver dejen for blød!)

Det hele æltes sammen, trilles til kugler og rulles i kakao, flormelis kokosmel eller krymmel efter smag.


Hvid chokoladetrøffel med Bailey
250 gr hvid chokolade (hakket fint)
1 1/2 dl piskefløde
40 gr smør
75 gr marcipan
3 spsk Bailey

Bring fløden i kog og hæld den over den finthakkede chokolade i en skål.
Rør til chokoladen er smeltet og cremet. Lad massen blive lunken, og tilsæt så smør lidt af gangen.

Ælt marcipan og Bailey sammen, og pisk det derefter i chokolademassen.
Afkøl og put blandingen i små konfektforme.


Hvid juleknas
- stærkt vanedannende

Giver ca. 24 stk. i små konfektforme. Jeg plejer at lave dobbeltportion.

Hvid "blok" chokolade, f.eks. Queens choice (200 g)
Kokosmel
Søde abrikoser (økologiske er de bedste)

Smelt chokoladen over vandbad. Bland fintkakkede abrikoser og kokosmel i, til blandingen er lidt fast. Kom blandingen i små konfektforme.


Juleglögg
Ingredienser (8 personer)
60 g rosiner
40 g mandelsnitter
3 dl portvin
1 spsk citronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 spsk sukker
½ tsk vanillesukker
1 lille drys kanel
2 spsk orangelikør el brandy

Bland rosiner, mandler, portvin, citron- og appelsinsaft og lad det trække lunt og tildækket i 3 timer. Lun rødvinen for svag varme og rør sukkeret i. Smag til med vanilliesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsæt portvinen med fyldet. Lad det hele trække lunt i 10 minutter. Smag til med lidt brandy eller Orangelikør.


Klejner
En utrolig god opskrift på klejner - prøv den :)
Ca. 20 stk
100 g blødt smør
100 g sukker
1 spsk. vaniliesukker
Lidt salt
3 spsk. mælk
3 æg
500 g mel
6 strøgne tsk. bagepulver

Til friturekogning skal du bruge:
1 kg palmin

Smør, sukker, vaniliesukker, salt, æg, mælk, halvdelen af melet samt bagepulver røres sammen med elpisker.

Tilsæt resten af melet og alt æltes hurtigt sammen med hænderne.
Del dejen i 2 portioner og sæt i køleskabet i ca. 1/2 time.

Smelt palminen til ca. 1750 (hvis fedtet syder når du sætter en tandstikker ned, er palminen varm nok).

Rul dejen ud på et let meldrysset bord. Skær dejen ud med en klejnespore. Vrid klejnerne (den ene ende af strimlen stikkes gennem snittet i midten). Kog ca. 4 klejner af gangen i ca. 3-4 minutter, til de er gyldenbrune på begge sider.

Tag klejnerne op med en hulske. Jeg plejer at vende nogen af dem i sukker - syntes de smager godt, men det er ikke alle der bryder sig om dette ;)


Kokosmuffins
Ca. 20 stk.
380 g sukker
250 g margarine
100 g mel
200 g kokosmel
50 g nødder
200 g chokolade

Pisk æg og sukker til blandingen er luftig. Smelt margarine og afkøl. Den smeltede margarine tilsættes skiftevis sammen med mel og kokosmel. Hak nødder og chokolade, og bland det i dejen.

Blandingen kommes i papir-muffins forme. Brug 2 skeer til at komme dejen i formene. I hver form kommes ca. 1 skefuld. Bages i ca. 15 min. ved 2000.

For at de ikke skal flyde så meget ud, plejer jeg at bruge 3 papirforme af gangen.


Mozartkugler
200 gr marcipan
75 gr blød nugat
25 gr hasselnøddekerner
150 gr chokolade

Pynt: Guldstøv eller krymmel.
Giver 20 stk.

Skær marcipanen i 20 stykker og tryk dem flade på bagepapir. Del nugat i tilsvarende stykker og læg et stykke på hvert stykke marcipan.
Læg en hasselnød ovenpå nugaten. Tril til kugler. Dyp i smeltet chokolade og pynt.


Orange drømmerier
200 g rå marcipan
1 spsk. whisky eller cognac
Saft fra 1/4 appelsin

Bland ingredienserne sammen. Massen må ikke være for blød, ellers tilsæt mere marcipan.

Tril massen til kugler og rul dem lidt aflange. Sæt dem i køleskab i ca. 1/2. Overtrækkes derefter med hvid eller mørk chokolade. Pynt med reven appelsinskal.


Romkugler med nøddekrokant og krymmel
200 gr marcipan
1 dl rosiner
1/2 dl rom
150 gr hvid chokolade

Pynt: nøddekrokant og/eller krymmel (kan købes i supermarked)

Der bliver ca. 20 stk, og de smager pragtfuldt, så hvis jeg var dig ville jeg MINDST lave dobbeltportion ;)

Lad rosinerne trække i rommen mindst 1 time. Ælt dem derefter ind i marcipanen og form dem til små kugler.
Vend dem i smeltet chokolade og derefter i nøddekrokant og/eller krymmel.


Susannes konfektkugler
125 g havregryn
100 g flormelis
25 g smør
1 dl. piskefløde
Cacao
Kokosmel

Alle ingredienser blandes sammen med elpisker. Cacao og kokosmel tilsættes på slump til blandingen er fast.

Tril til kugler og rul dem i kokosmel eller cacao.


Vaniliekranse
200 gr mel
70 gr kartoffelmel
1/4 tsk hjortetakssalt
175 gr margarine
125 gr sukker
1 stang vanilie
50 gr mandler
1 æg

Skold, smut og hak mandlerne fint.
Bland mel, kartoffelmel og hjortetakssalt.
Hak og smuldr margarinen i blandingen.

Tilsæt sukker, kornene fra vaniliestangen og mandler. Saml dejen med ægget.
Læg dejen i køleskabet mindst 1 time. Lad den dog gerne være i køleskabet til dagen efter.

Kør dejen igennem kødmaskinens stjerneform. Skær dejen i mindre stykker og form dem til runde kranse.
Bages midt i ovnen ved 200 grader i ca. 6-8 min.
Afkøles på bagerist.


Æbleskiver
Ingredienser (25 stk.)
250 g mel
½ spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk natron
2 æg
ca. 4 dl kærnemælk

Mel, salt, sukker og natron blandes.
Æg og kærnemælk røres i, og dejen røres blank og glat.
Læg lidt palmin i hvert hul på æbleskivepanden og når det er smeltet, hæld så æbleskivemasse i hvert hul.
Æbleskiverne vendes med en strikkepind eller lignende.



Siden er sidst opdateret, den 27-01-2007