Gå til forsiden Indholdsfortegnelse på siden
Tools paletten i Adobe Photoshop 7.0

..her følger en kort gennemgang af toolspaletten (værktøjspaletten) i PhotoShop 7.0.

Når der står et bogstav i parentes ud for værktøjet, er det angivelsen af den genvej, du kan bruge, i stedet for at klikke på værktøjs-ikonet. Jeg kan kun anbefale at du lærer at bruge genvejene. En oversigt over samtlige genveje i værktøjspaletten, kan du hente her.

Jeg kan i øvrigt varmt anbefale Adobes serie kaldet "Classroom in a book". I PS 7.0 er det selvfølgelig: "Adobe PhotoShop 7.0 Classroom in a book". Bogen fåes både på dansk og engelsk.

Selection tool / Markeringsværktøj (M)
Værktøjet bruges til at vælge områder i et lag. Det kan vælge områder der er elliptiske (runde), firkantede, en række og en kolonne.

Når noget er valgt, kan det manipuleres med forskellige layer styles og/eller filtre  i lige det område, der er valgt. Værktøjet kan også bruges til at kopiere og klippe i valgte områder.

Move tool / Flytte værktøj (V)
Med dette værktøj, kan du flytte på alle objekter i et layer. Det kan også bruges til at trække hjælpelinier fra linialerne i toppen og i venstre side.

Når Move tool er valgt, kan du flytte objekter ved hjælp af musen eller dit keyboard.

Lasso Tool / Lasso værktøj (L)
Værktøjet er rigtig effektivt, når du ønsker at markere områder der er svære få fat i.

Det almindelige (regulære) lassoværktøj, kan trækkes så du kan lave frihåndsmarkeringer.

Polygon lassoværktøjet laver markeringer med rette linier.

Det Magnetiske Lassoværktøj, fungerer på samme måde som det almindelige lassoværktøj, men når du laver din markering, vil værktøjet forsøge at flugte med kanterne i det givne område. Derfor er det Magnetiske Lassoværktøj ret handy, hvis du f.eks. vil markere et mønster eller et område hvor farverne ligger tæt op af hinanden.

Magic Wand / Tryllestav (W)
Vælger automatisk et område når du klikker på det. Det vælger alt i et layer indenfor den tolerance level der er sat. Værktøjet er bl.a. godt til at vælge store områder der har samme farve.

Cropping Tool / Beskæring (C)
Bruges til at klippe/fjerne (crop) de dele af et område som du ikke vil have. Alt hvad der er indenfor det markerede område bevares. Alt udenfor slettes.

Slice Tool / Udsnit (K)
Bruges til at "klippe" områder ud, der f.eks. kan bearbejdes yderligere i ImageReady.

"Værktøj til valg af udsnit" ("Slice Select Tool"), vælger slices (områder) som du allerede har oprettet, så du kan redigere dem.

Heal Brush Tool + Patch Tool / Reparationspensel + Korrektionsværktøj (J)
Begge er f.eks. eminente til retouchering, da de kan tilføje og blande pixels.

Reparationspenslen kan rette fejl, så de forsvinder fra billedet. Værktøjet kan lige som Kloningsværktøjet bruges til at male med et valgt område af pixels fra et billede eller et mønster.

Korrektionspenslen kan reparere valgte områder med pixels fra et andet område, eller mønster.

Begge værktøjer gør det muligt at vælge et område, og så overmale et andet område med de farvenuancer der er i det område du har valgt. :) sikke en sætning - håber det giver mening.

Reparationspenslen kan også bruges til at klone isolerede områder på et billede.

Paint Brush Tool + Pencil Tool / Penselværktøj + Blyantsværktøj (B)
Med blyantsværktøjet kan du tegne streger med hårde hjørner. Værktøjet er effektivt hvis du vil tegne linier på få pixel eller boxe.

Penselværktøjet laver blødere hjørner og er som regel god til at male på billeder, eller til at oprette bløde linier.

Clone Stamp Tool + Stamp Tool / Stempelkloningsværktøj + Mønsterstempelværktøj (S)
Stempelkloningsværktøjet virker på mange måder som Reparationspenslen. Man vælger det område, man vil bruge til at erstatte et andet område (target). Området vælges ved at holde Alt nede og så klikke med venstre mus. Man kan så male (slette) pixels på et andet område. Det target du maler på får de farver der er valgt i dit område.

Mønsterstempelværktøjet gør det muligt at male med et mønster. Du kan enten vælge et mønster fra mønster biblioteket, eller oprette dit eget.

History Brush Tool + Art History Brush / Oversigtspenselværktøj + Kunstpenselværktøj (Y)
Med Oversigtspenselværktøjet kan du male en kopi eller et snapshot af et billede ind i et nyt billede. Værktøjet laver en kopi af et billede og du kan så male med det. Argh svært at forklare S***.

Eksempel: Du tager et snapshot af en ændring du har lavet med et filter. Du går et trin tilbage. Nu kan du så bruge Oversigtspenselværktøjet til at påføre effekten på udvalgte områder i dit billede.

Bruger du  kunstpenselværktøjet kan du male med forskellige styles, størrelser, farvetolerancer m.m. Værktøjet tilføjer pixels baseret på den tilstand du har valgt eller det snapshot du har valgt på paletten Oversigt.

Værktøjerne er bl.a. gode til at gøre overgange mellem farver i lys og skygge mere diskrete.

Eraser Tool / Viskelæder (E)
Endelig et værktøj der er let at beskrive - værktøjet sletter :)
Baggrundsviskelæderet sletter pixels så laget bliver transparet mens du trækker med det. Det gør det muligt at slette baggrunden på et billede hvor du kun ønsker at bevare forgrunden.

Klikker du med det Magiske Viskelæderværktøj ("Magic Eraser tool"), fjerner værktøjet med det samme alle pixels af samme farve som det område du har klikket på.
Arbejder du f.eks. på et lag hvor transparency er låst, vil dine pixels skifte farve til baggrundsfarven. Hvis ikke, bliver de valgte pixels transparente.

Du kan vælge om du vil slette alle sammenhængende pixels, eller nøjes med en kantudjævning på det pågældende lag.

Gradient Tool + Paint Bucket Tool / Farveforløbsværktøj + Malerspandsværktøj (G)
Farveforløbsværktøjet maler med nærmere fastsatte farvenuancer (gradients). Man kan vælge mellem foruddefinerede gradients eller selv oprette nogen.

Malerspandsværktøjet maler med den farve du har valgt som forgrundsfarve.

Blur Tool, Sharpen Tool + Smudge Tool / Sløringsværktøj, Skarphedsværktøj + Udtværingsværktøj (R)
Sløringsværktøjet er godt til at opbløde/udjævne kanter der er meget fremtrædende, eller reducere detaljer på et område.

Skarphedsværktøjet er godt hvis du ønsker at bløde linier skal være mere tydelige.

Udtværingsværktøjet giver lidt samme effekt som du vil få, hvis du kørte din pegefinger gennem våd maling. Værktøjet tager udgangspunkt i den farve du vælger når du klikker i et område. Farven trækkes så i den retning du fører din mus.

Dodge Tool, Burn Tool + Sponge Tool / Gør lysere-værktøj, Brændingsværktøj + Svampværktøj (O)
Disse værktøjer kaldes ofte for toningsværktøjer. De bruges til at gøre områder på et billede lysere eller mørkere.

Gør lysere-værktøjet og Brændingsværktøjet er gode til at tilbageholde baggrundslys. De er eminente, hvis du ønsker at lysne et bestemt område af dit billede for at fremhæve nogen detaljer.

Svampværktøjet bruges til at mætte farver for at justere styrke og renhed. Værktøjet er godt til mindre justeringer i udvalgte områder.

Path Selection Tools / Kurvemarkering (A)
Begge værktøjer bruges når der arbejdes med kurver (paths).

Klikker du med Kurvemarkeringsværktøjet (Path Selection Tool) markeres hele formen/figuren OGSÅ selvom den består af flere komponenter.

Klikker du derimod med værktøjet "Værktøjet til direkte valg" (Direct Selection Tool) markerer du kun en komponent. Klik f.eks. med værktøjet på et anker i formen (en af de små sorte firkanter), og du kan flytte og omforme figuren.

Samtlige ankre vises når du klikker med værktøjet. Retnings ankre vises som cirkler, valgte ankre vises som sorte firkanter og uvalgte ankre vises som en firkantet ramme ().

Type Tool / Tekstværktøj (T)
Bruges til at tilføje tekst på dit billede.

Du kan klikke på dit billede og trække en tekstbox i den størrelse du ønsker, eller bare klikke en gang, og så gå i gang med at skrive.
(Trækker du en tekstbox, tilpasses din tekst til boxens areal, og der indsættes automatisk linieskift).

Det lodrette tekstværktøj fungerer på samme måde, bortset fra at teksten skrives vertikalt (lodret) og ikke horisontalt (vandret).

Det Lodrette- og Vandrette Tekstmaskeværktøj markerer kun de bogstaver du skriver, dvs. udfylder ikke bogstaverne med farver. Disse værktøjer kan bruges hvis du f.eks. ønsker at bogstaverne skal have forskellige farver.

Pen Tool / Penneværktøjer (P)
Disse værktøjer gør det muligt at tegne bløde streger, oprette/redigere lige linier, kurver, frihånds linier og tegne mærkelige former. Lige et værktøj, hvis/når man ønsker at oprette unikke shapes.

Penneværktøjerne kan bruges sammen med "Form Værktøjerne" (Shape Tools), hvis du ønsker at oprette komplekse forme.

Ønsker du at oprette linier, så brug Penværktøjet og opret ankre (de små sorte boxe på en linie) og foretag ændringer i din form ved at trække i ankrene.

Hold øje med din menulinie, når du bruger Penneværktøjer, da der dukker mange muligheder op :). Ønsker du at tegne lige linier, kan det være det er bedre med en anden Pen type. Kunne f.eks. være du ønsker den skal være magnetisk.

Shape Tools / Form Værktøjer (U)
Med disse værktøjer kan du oprette mange forskellige forme, som kan være hjælpsomme når du er ved at oprette nye layouts m.v.

Som det fremgår af billedet til venstre, kan du med Form Værktøjet oprette firkanter, firkanter med afrundede hjørner, cirkler (elipser), polygoner og lige linier.

Du kan bruge værktøjet "Værktøj til brugerdefineret form" (Custom Shape) (værktøjet med den mærkelige form), til at oprette foruddefinerede forme som f.eks. blade, stjerner, diamanter, blomster, puslespils brikker og meget andet.

Annotiation Tool / Note Værktøjer (N)
Et rigtig godt værktøj til dem der bruger lang tid på at oprette billeder og andre interfaces. Du kan oprette små post-it (noter) til dig selv, hvis du f.eks. skal huske hvordan du har oprettet en bestemt effekt, eller der er noget meget vigtigt du skal huske, inden du gemmer til web.

Med Lydmærkningsværktøjet, er det også muligt at indtale små beskeder, som du så kan afspille.

Eyedropper Tool + Measure Tool / Pipetteværktøj + Måleværktøj (T)
Pipetteværktøjet (Eyedropper Tool) bruges til at vælge en specifik farve i et billede. Hvis du ikke kender HEX værdien på en specifik farve, eller ikke helt kan huske den, så brug værktøjet.
(Vælg værktøjet og klik på den farve du vil bruge).

Måleværktøjet (Measure Tool) beregner afstanden mellem 2 punkter. Når du bruger værktøjet, vises en linie (printes ikke) og informationer om længde m.v. vises i menulinien.

Hand Tool / Håndværktøj (H)
Gør det muligt at flytte et billede hvis du ikke kan se hele området.
Værktøjet kan sammenlignes med den scrollbar der vises når du er på en webside med en masse indhold.

Zoom Tool /Zoom værktøj (Z)
Gør det muligt at zoome ind og ud på en del af dit billede. Bruges f.eks. hvis du vil se nærmere på en detalje og/eller redigere.

Værktøjet er f.eks. også brugbart hvis du ønsker at vælge en speciel farve med Pipetteværktøjet (Eyedropper Tool), eller hvis du ønsker en skarp afgrænsning af pixels.

Forground- + Background Colour / Forgrunds- + Baggrundsfarve
Bruges til at vælge de farver du ønsker som for- og baggrundsfarve.

Klik f.eks. på den store sorte firkant og du får mulighed for at sætte en farve. Valg af farve kan enten sættes direkte i den box der kommer frem (Farvevælgeren) eller ved at bruge Pipetteværktøjet (Eyedropper Tool).

Ønsker du at bruge Pipetteværktøjet, klik i tekstboxen navngivet # og klik på den farve i dit billede, som du ønsker at bruge.

Hvis du klikker på de 2 små firkanter nederst i venstre hjørne, resetter du farverne til standard, som er sort som forgrundsfarve og hvid som baggrundsfarve. (Genvej er D).

Hvis du ønsker at bytte om på for- og baggrundsfarve, klik på den dobbelte pil øverst i højre hjørne. Det vil i det her tilfælde sætte sort som baggrund og hvid som forgrundsfarve, hvilket er ret handy når man redigerer masker. (Genvej er X).

Standard Mode + Quick Mask Mode / Rediger i standardtilstand + Rediger i Ekspresafmaskningstilstand (Q)
Bruges til at lave præcise markeringer.

Med dette værktøj kan du konvertere en selection (valg/markering) til en maske, som du så kan redigere med et af maleværktøjerne.

Du kan f.eks. lave hjørner utydelige, påføre filtre eller effekter. Masken kan derefter konverteres tilbage til en selection (valg/markering).

Ønsker du at bruge værktøjet "Rediger i Ekspresafmaskningstilstand" (Quick Mask), er det en god ide først at foretage en markering med Lasso Værktøjet. Klik så på værktøjet. (Alt udenfor markeringen får en rødlig farve).

Det er egentlig ikke nødvendigt at foretage en markering før du bruger værktøjet "Rediger i Ekspresafmaskningstilstand" (Quick Mask), men det er en god ide at gøre det, da du så minimerer det område du skal have malet med sort farve.

Masken kan redigeres ved at male med et af Maleværktøjerne. Brug sort hvis du ønsker at tilføjet områder til masken (det røde område) og hvid for at fjerne områder fra masken.
Males med grå eller en anden farve, får du en halv transparent område, som man nogen gange bruger til feather effekter eller anti-aliasing.

Screen Mode / Skærmtilstande
Her har du mulighed for at vælge om du ønsker at dit workarea skal vises som:
- Standard; som du kender i forvejen. Dit vindue kan resizes.
- Fuld skærmtilstand; med menuer, og billedet fylder 100% af skærmen. Selve dit åbne billede bliver ikke forstørret, men derimod det grå aktive vindue.
- Full screen; Her har du ingen menulinie, og området omkring dit billede bliver sort.

Jump To / Skift til
Klik her og du overfører dit billede til ImageReady hvor du kan redigere i det. I ImageReady klik på ikonet for at vende tilbage til PhotoShop med de ændringer du har foretaget.
Siden er sidst opdateret, den 05-12-2006